Vergoedingen voor Rijksvaccinatieprogramma (RVP)

Zorgverzekering vergelijken? Op zoek naar een zorgverzekering die Rijksvaccinatieprogramma (RVP) vergoedt? Zorgwatch laat zien wat de basisverzekering vergoedt voor Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Daarnaast geven wij een overzicht welke aanvullende zorgverzekeringen van iedere zorgverzekeraar voor Rijksvaccinatieprogramma (RVP) extra dekking geven.

Rijksvaccinatieprogramma (RVP)

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is een programma waarbij alle kinderen in Nederland gevaccineerd worden. Door middel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) wil de Nederlands overheid alle kinderen in Nederland beschermen tegen infectieziektes die gevaarlijk of zelfs dodelijk kunnen zijn. Het Rijksvaccinatieprogramma is verdeeld in 4 fases (0-14 maanden, 4 jaar, 9 jaar en 12 jaar) waarbij kinderen worden ingeënt tegen 12 ziektes:
 • Difterie (kroep): Een bacteriële (Corynebacterium diphtheria) infectie waarbij de eerste symptomen bestaan uit moeilijk slikken, keelpijn, hoofdpijn en braken. De slijmvliezen worden taai waardoor kinderen kunnen stikken. Bij een difterie infectie is hierdoor een intensive case opname noodzakelijk. Voor vaccinatie was difterie doodoorzaak nummer 1 onder kinderen.
 • Kinkhoest: Een zeer besmettelijke bacteriële infectie van de luchtwegen. Kinkhoest begint als een verkoudheid met een droge hoest. Dit hoesten verergerd en wordt gevolgd door braken en mogelijke ademstilstand en vaak een longontsteking. Ook kunnen hersencomplicaties ontstaan door zuurstof gebrek. 9 jaar na besmetting zijn de luchtwegen van kinderen nog steeds een zwakke plek.
 • Tetanus: Een bacteriële infectie veroorzaakt door vuil in een wond, ook wel kaakklem of wondkramp genoemd. Het probleem is de krachtige gifstof van de bacterie, tetanustoxine. Deze stof veroorzaakt pijnlijke en onophoudelijke spierkrampen. Uiteindelijke zet het de ademhalingsspieren of hartspier stil. Zelf met behandeling is een besmetting met tetanus in 50% van de gevallen dodelijk. Enkel vaccinatie beschermd tegen tetanus, na een besmetting kan je het gewoon opnieuw krijgen.
 • Poliomyelitis: Beter bekend als polio of kinderverlamming. Polio is een ontsteking van de grijze stof in het ruggenmerg, veroorzaakt door de polio virus. De infectie kan leiden tot verlamming en misvorming. De Wereldgezondheidsorganisatie is in 1988 een campagne begonnen om polio, net als pokken, uit te roeien. Het komt nog voor in Pakistan en Afghanistan en steekt soms de kop op in Europa als gevolg dat steeds meer mensen niet vaccineren.
 • Haemophilus influenzae type b: Een bacteriële infectie, beter bekent onder de afkorting Hib, die ernstige ziektebeelden veroorzaakt wanneer deze in het bloed of zenuwstelsel komt. 1 op de 20 zuigelingen en peuters die besmet worden met Hib krijgen Hib-meningitis (hersenvliesontsteking) waarvan een deel een ernstig handicap aan overhouden of overlijden. Tevens kan een Hib besmetting ook leiden tot o.a. epiglottitis (stikkingsgevaar), middenoorontsteking of sinusitis.
 • Hepatitis B: Een leverontsteking veroorzaakt door de Hepatitis B-virus. Een Hepatitis B infectie bij kinderen leidt in bijna alle gevallen tot een chronische infectie die kan leiden tot levercirrose en leverkanker.
 • Pneumokokken: De pneumokok bacterie (Streptococcus pneumoniae) is een veel voorkomende bacteriële infectie die bij een klein percentage mensen overgaat tot invasieve pneumokokkenziekte, wat kan vaak leidt tot bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Jaarlijks sterven er nog steeds 2 miljoen mensen aan pneumokokken.
 • Meningokokken type C: Een bacteriële infectie waarbij vooral kinderen zeer ziek kunnen worden. Bij hen kan een besmetting resulteren in hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Daarnaast is meningokokken zeer besmettelijk en kan al via spreken worden overgedragen.
 • Bof: Een kinderziekte (ook wel parotitis epidemica of dikoor genoemd) veroorzaakt door de paramyxovirus. De bekendste verschijnsel is een ontsteking van de speeksel klier. De bof zelf is niet ernstig echter de mogelijke complicaties (oa. hersenvliesontsteking, testikelontsteking, onvruchtbaarheid, doofheid en blindheid) zijn dat wel. Vandaar dat er gevaccineerd wordt.
 • Mazelen: Een zeer besmettelijke virus die tot uiting komt met zware griep verschijnselen en rood-paarse vlekjes. Mazelen (morbilli) is niet te behandelen en gaat na een week over. De risico op complicaties is hoog. Vooral (1 op 5 kans) longontsteking en middenoor ontsteking , maar ook hersenontsteking. In sommige gevallen muteert de virus naar mazelenencefalitis welke fataal is.
 • Rodehond: Een virale kinderziekte veroorzaakt door de rubellavirus. Rodehond (rubella) zelf is redelijk onschuldig met symptomen als koorts, rode vlekjes en lichte oogontsteking. Complicaties kunnen leiden tot hersen- en gewrichtsontsteking. Het risico van rodehond is echte voor zwangere vrouwen. Bij besmetting leidt rodehond tot miskramen of ernstige geboorteafwijkingen als blindheid, doofheid of hartafwijking.
 • Humaan papillomavirus: Het Humaan papillomavirus (HPV) bestaat uit meer dan 140 verschillende types. Ongeveer 40 types zijn seksueel overdraagbaar en veroorzaken aandoeningen als genitale wratten en baarmoederhalskanker. Jaarlijks krijgen 600 vrouwen baarmoederhalskanker en sterven er 200 vrouwen hieraan. HPV Type 16 en 18 zijn verantwoordelijk voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker, voor deze types worden 12 jarige meisjes gevaccineerd.
Er zijn veel indianen verhalen over vaccineren op het internet te vinden waardoor ouders er voor kiezen niet te vaccineren. Dit is jammer en onverstandig. Vaccineren beschermt niet alleen je kind tegen de dood of ernstige handicaps maar ook mensen erom heen met een verzwakt immuunsysteem zoals ouderen. De kans op een ernstige allergische reactie op het vaccineren is 80(!) keer kleiner dan de kans dat je getroffen wordt door bliksem. De vaccins die via het Rijksvaccinatieprogramma worden aangeboden zijn grondig getest en redden al decennia levens!
Vergelijk nu

Vergoeding basisverzekering

, vanuit de AWBZ: 100% van de kosten voor Rijksvaccinatieprogramma (RVP)