DNB: Risico op verdwijnen aanvullende zorgverzekering

De DNB waarschuwt dat aanvullende zorgverzekeringen kunnen verdwijnen omdat mensen nu vooral verzekeren tegen de zorg die ze verwachten. Aangezien de aanvullende zorgverzekering een commercieel product is, mogen verzekeraars, dit soms al verliesgevend product gewoon afschaffen of uitkleden. De DNB vraagt verzekeraars te kijken naar aanpassingen van het product bv. een meerjarig product. Onze eerste reactie is: “Goh, hadden we nou niet verwacht…”. Wij zien al jaren de aanvullende verzekering duurder worden (vaak gemiddeld 10%) en dekking die steeds minder wordt. Dit symptoom is inherent aan het zorgverzekeringsstelsel. De oplossing van de DNB gaat dan ook niet werken.

Eigen schuld, dikke….
Verzekeraars zijn zelf oorzaak van dit symptoom en hun verliesgevende producten. Op het moment dat je aanvullende verzekeringen gaat aanbieden die enkel fysio aanbieden, enkel alternatief of enkel tandarts (FBTO is hier kampioen in) gaan consumenten als reactie dan ook enkel de aanvullende verzekering afsluiten waarvan ze verwachten dit nodig te hebben. Gevolg: Een tandartsverzekering voor € 250,- dekking kost € 200,- per jaar en geeft bijna geen nut meer. Nu verwachten wij niet dat verzekeraars deze producten afschaffen, want consumenten sluiten over het algemeen ook een basisverzekering af in combinatie met de aanvullende verzekering. Als deze laatste wordt afgeschaft stapt met gewoon over en raken ze klanten kwijt. Wel zullen we een continue uitkleding van dekking zien terwijl de premie blijft stijgen. Eindstation? dat je premie bijna net zo hoog is als je dekking en dus de hele verzekering bijna overbodig is.

Oplossing
De solidariteit moet terug. De beste oplossing is uiteraard een einde aan dit a-sociale zorgstelsel, maar laten we nu even focussen op deze issue. Solidariteit creëer je juist door een breed pakket te maken. Als je tandarts, fysio, gezinshulp etc. etc. in 1 pakket brengt, kost het tandarts gedeelte je geen € 200,- per jaar voor € 250,- dekking. Zorgverzekeraars als DSW en Zorg en Zekerheid tonen aan dat je een breed pakket kunt maken welke vele male goedkoper is als je alles als losse modules doet verzekeren. Het goedkoopste is om veel gebruikte zorg gewoon in het basispakket te brengen, de premie gaat dan wel omhoog maar dan is iedereen ook verzekerd voor tandarts. En de premie stijging is vele malen lager dan basis + aanvullende verzekering. Dit laatste bepaald de politiek. Het eerste bepalen de zorgverzekeraars zelf. En ze doen er verstandig aan eens kritisch te kijken of hun ingeslagen weg het beste is voor hun klanten. Maar we zijn er bang voor dat hun keuzes vooral gebaseerd zullen worden op wat het beste is voor hun portemonnee.

Als je niet gezond bent, voel je in Nederland in je portemonnee. Ook al kun je er zelf niets aan doen.

05-12-2017 | 11:42

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *