Open deur Verrassend nieuws: 1 op de 5 mensen in Nederland mijdt de huisarts of apotheek vanwege angst voor hoge kosten, dit meldt VGZ na onderzoek door TNS NIPO. Vooral jongeren mijden zorg of stellen behandelingen uit. Dit leidt tot hogere kosten achteraf omdat aandoeningen verergeren.
Nu is dit al jaren bekend, maar het is goed dat dit weer eens wordt bevestigd. Eerder gaven we al aan dat de ziekste schouders de zwaarste lasten dragen en dankzij de politiek wordt dit alleen maar erger. In plaats van de onzinnige boete op ziek zijn af te schaffen of ten minste te verlagen, wordt het eigen risico jaar in en jaar uit verhoogd. Iedereen snapt dat dit niets meer te maken heeft met “onnodig gebruik van de zorg” en dat het een averechts effect heeft of de zorgkosten. Daarnaast, naar onze mening een veel belangrijker punt, pakt het eigen risico vooral mensen met een kleine portemonnee. Als je paar tientjes per maand overhoudt, dan hangt die 385 euro per persoon (770 euro per gezin), als een donkere wolk boven je op het moment dat je je weer eens niet lekker voelt.
Wij kunnen niet snappen dat de politiek dit niet inziet. Op het RTL nieuws was eerder te lezen dat een man zijn behandeling tegen kanker stop zet omdat hij het niet kan betalen. Dit zou nooit mogen gebeuren in een ontwikkeld land als Nederland.
Niemand kiest om ziek te worden. 770 euro per gezin is echt een onzinnig hoog bedrag dat bij mensen boven hun hoofd hangt. Hoeveel mensen moeten nog ernstig ziek worden of zelfs overlijden uit angst voor hoge kosten, voordat ze in den Haag inzien dat het eigen risico nou niet bepaald het meest sociale beleid is.
21-09-2015 | 20:17