Prijsvechter als zorgverzekeraar. Goed idee?

Half november begint het overstap seizoen voor zorgverzekeringen. Gedurende die periode probeert iedere zorgverzekeraar consumenten naar zich toe te trekken met lage prijzen of extraatjes. Maar als je de premies van de basisverzekeringen vergelijkt verschillen die nog al. Terwijl de dekking precies hetzelfde is. Waarom is dat? Is het verstandig om de goedkoopste zorgverzekering te kiezen?

Zorgverzekeraars
Het lijkt alsof er tientallen zorgverzekeraars zijn, maar in werkelijkheid zijn het er minder. Er zijn 9 zorgverzekeraars, waarvan VGZ, Achmea, CZ en Menzis bijna 90% van de markt beheersen. De rest van de zorgverzekeraars zijn labels van de 9 risicodragers. Deze labels worden gebruikt om bepaalde doelgroepen aan te spreken of om “prijsvechters” in de markt te zetten. Deze prijsvechters kennen meestal alleen een online klantenservice en administratie. Maar dat is niet de enige reden dat deze prijsvechters zo scherp in de markt staan.

Contracten met zorgverleners
De prijsvechters leveren bijna altijd natura polissen. Vaak hebben zij voor hun zorgverzekering een beperkt aantal zorgverleners gecontracteerd. Neem je zorg bij een niet gecontracteerde zorgverlener af, krijg je vaak maar tussen de 50% en 75% vergoed. Zelfs bij natura polissen van de bekende grote zorgverzekeraars moet je daar goed op letten.

Ook met restitutie polissen heb je geen garantie dat je 100% vergoeding ontvangt. Als een zorgverlener geen contract heeft met de verzekeraar en een hoger dan marktconform bedrag vraagt, kan het zijn dat je zelf moet bij betalen. Vooraf is het niet mogelijk om hier 100% zekerheid over te krijgen.

Met de huidige solidariteit marktwerking in de zorg worden er ieder jaar opnieuw contracten tussen zorgverzekeraars en zorgverleners afgesloten. Deze besprekingen zijn ondoorzichtig en kunnen soms tot januari doorgaan. Ook is het voor de consument in de meeste gevallen moeilijk of onmogelijk om vooraf informatie te krijgen over prijzen van een behandeling. Toch wordt van consumenten verwacht een geïnformeerde keus te maken…

Wel of geen prijsvechter?
In principe zijn de beperkte contracten met zorgverleners van prijsvechters zeker in de grote steden geen enkel probleem. Het is wel belangrijk dat je, voordat je een behandeling ondergaat, vooraf goed uitzoekt of de zorgverlener wel of geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Dit is eigenlijk voor elke zorgverzekeraar verstandig.

Wil je meer zekerheid en verassingen zoveel mogelijk voorkomen, kun je een restitutie polis overwegen. De “internet only” zorgverzekeraars zijn anno 2015 eerder een voordeel dan een nadeel. Zeker voor de huidige generatie zal dit geen obstakel meer zijn. Verschillen in service zijn vaak subjectief en gebaseerd op ervaringen. Het is moeilijk om hier objectieve conclusies uit te trekken.

Als je opzoek bent naar enkel een basisverzekering kunnen de goedkoopste zorgverzekeringen prijsvechters een goed alternatief zijn. Vergelijk en kies om ieder jaar tot een paar honderd euro te kunnen besparen.


15-10-2015 | 13:27

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *