Collectieve Zorgverzekering Minima: een wirwar van regelingen

De minima in Dronten krijgen een eigen Collectieve Zorgverzekering Minima zo meldt dagblad de Stentor. Een Collectieve Zorgverzekering Minima is een collectiviteitskorting die een gemeente afsluit met een bepaalde zorgverzekeraar. Mensen net boven bijstandsnorm kunnen dan een extra eigen bijdrage ontvangen vanuit de gemeente bovenop de collectiviteitskorting. Dit klinkt goed. Dat is het deels ook, maar juist voor deze groep wordt het nog complexer en vaak nog steeds oneerlijk.

Veel gemeentes in Nederland kennen een Collectieve Zorgverzekering Minima (CZM), echter elke gemeente hanteert haar eigen criteria en premie afspraken. Zo kun je bij de ene gemeente wel recht hebben op een CZM, terwijl je bij de buurgemeente buiten de boot valt. Daarnaast heeft elke gemeente afspraken met een enkele of een paar zorgverzekeraars. Hierdoor zijn ook de pakketten en premies voor elke CZM weer anders.

Het betekent ook helemaal niet dat je goedkoper uit bent met een CZM. Als je geen aanvullend pakket wil of nodig hebt, kun je bij diverse budget polissen veel minder kwijt zijn dan bij een CZM. Een CZM wordt altijd overeengekomen met een grote zorgverzekeraar zoals CZ, Menzis of, zoals in Dronten, deFriesland. De standaardpremies van deze zorgverzekeraars zijn vaak al wat hoger.

Dat er gepoogd wordt sociale minima te ontzien is positief, maar dit moet niet gebeuren op gemeentelijk niveau. Nu is er een wirwar van verschillende criteria, voorwaarden, dekkingen en premies tussen de verschillende gemeentes. Omdat je toevallig in een goede gemeente woont heb je betere voorwaarde of dekking dan iemand anders in dezelfde financiële situatie. Dit is onduidelijk en bovenal heel erg oneerlijk.

De gemeentes moeten de politiek in den Haag aandringen op een landelijke regeling voor sociale minima zoals inkomensafhankelijke zorgpremie of eigen risico. Dit voorkomt een wirwar aan regelingen en oneerlijke situaties

Wil je weten of je gemeente een CZM aanbiedt? kijk dan op gezondverzekerd.nl. Via onze vergelijkingspagina kun je een eigen pakket samenstellen en zien of een CZM voor jou ook echt goedkoper is.

30-10-2015 | 17:04

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *