Helft ziekenhuizen nog geen contract met zorgverzekeraars

De helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft nog geen contract met zorgverzekeraars gesloten, dit meldt het NRC. Hier zien we weer een groot teken aan de wand waarom het huidige zorgstelsels niet werkt. Consumenten moeten deze maand beslissen bij welke zorgverzekeraar zij een polis afsluiten, terwijl ze niet eens weten of hun ziekenhuis wel geheel vergoed gaat worden. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd, maar nog nooit in deze omvang. Zorgverzekeraar VGZ heeft slechts met 30 van de 83 ziekenhuizen op dit moment een contract.
Wat is hier aan de hand?

Anti kanker medicijnen
Uiteraard gaat de discussie niet over de zorg, maar over geld. Met name over de vergoeding van anti kanker middelen (oncolytica). Deze geneesmiddelen stijgen hard in prijs, soms wel 10% of meer. Zorgverzekeraars willen vast houden aan de maximaal 1% kostenstijging afgesproken met minister Schippers. Wat wij niet begrijpen is dat ziekenhuizen verantwoordelijk worden gehouden voor de prijsstijgingen. Verwachten zorgverzekeraars dat ziekenhuizen deze kosten op zich nemen? Dan krijgen we dadelijk dezelfde perikelen als bij de thuiszorgorganisaties. Wat elke keer in deze discussie over het hoofd wordt gezien is dat de patiënt hiervan de dupe is. De kwaliteit van de zorg holt achteruit. Patiënten betalen ieder jaar meer geld voor minder (kwalitatieve) zorg.

Wat te doen?
Als consument kun je het beste wachten met overstappen tot de laatste week van december. Zorgverzekeraars zullen (hopelijk) tegen die tijd contract onderhandelingen met de meeste zorgverleners hebben afgerond. Elke zorgverzekeraar heeft hun eigen zorgzoeker online, waar je kunt opzoeken of ze een contract hebben met je gewenste zorgverlener. Hopelijk komt politiek den Haag erachter dat dit huidige systeem onwenselijk is en gewoon niet werkt. Ondanks dat we hier marktwerking hebben betalen we meer voor medicijnen dan landen om ons heen.

05-12-2015 | 17:36

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *