Overstappen van zorgverzekering, waar moet je op letten?

Zoals ieder jaar wordt er van consumenten verwacht dat ze kunnen inschatten welke zorg ze nodig hebben en op basis daarvan een zorgverzekering te kiezen. Met meer dan 80 verschillende zorgverzekeringen is het voor vele onbegonnen werk. Dan hebben we het nog niet eens over de bijna 400 verschillende aanvullende verzekeringen. Graag helpen wij bij Zorgwatch iedereen op weg om door de bomen het bos weer een beetje te zien.

De dekking
De dekking van de basisverzekering is bij elke zorgverzekering hetzelfde, gelukkig maar anders werd het wel erg lastig vergelijken. De vraag die veel consumenten stellen is of men een aanvullende verzekering en/of tandarts verzekering moet pakken. De keuze hiervoor is eigenlijk soms gewoon een rekensom. Veel aanvullende pakketten dekken de standaard zaken als buitenland, fysiotherapie, anticonceptie en alternatieve geneeswijze. Hierbij kun je het beste de vraag stellen, wat ga ik gebruiken? Een basis aanvullend pakket is al gauw €100,- tot €150,- per jaar. Heb je een reisverzekering, dan kunnen medische kosten ook al daar vergoed worden. Fysiotherapie kost gemiddeld €30,- per behandeling verwacht je meer dan 4-5 behandelingen, dan kan een aanvullend pakket voordelig zijn. Als je verwacht niets te gebruiken, kun je de vraag stellen of je wel een aanvullende verzekering nodig hebt. Verwacht je ook echt gebruik te maken van de verzekerde zorg, dan kan een aanvullend pakket heel gunstig zijn. Het nadeel van aanvullende verzekeringen is dat uitgebreidere pakketten snel in prijs stijgen. Je bent dan snel verzekerd voor veel zorg die je niet nodig hebt. Sommige verzekeraars, zoals FBTO gebruiken modules om dit te voorkomen. Deze modules zijn echter vaak duur en je moet dan ook verwachten bijna de gehele dekking nodig te hebben om niet duurder uit te zijn.

Bij de tandartsverzekering is de rekensom nog belangrijker. Een basis tandartsverzekering kost al gauw € 120,- per jaar en daarmee ben je vaak maar voor 75% vergoed tot €250,-. Dit betekent dat je eigenlijk verzekerd bent voor kosten tussen de €160,- en €250,-. Zelf betalen is dan al snel voordeliger. Een controle en een vulling en je bent minder kwijt dan de €120,- aan premie. Op het moment dat je hogere kosten verwacht, bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling of een kroon, kan een uitgebreidere tandartsverzekering interessant worden. Let wel op dat veel zorgverzekeraars een tandartsverklaring eisen voor hun uitgebreidere tandartsverzekeringen.

Om je te helpen geeft de vergelijkingstool van Zorgwatch, als enige in Nederland, de mogelijkheid om zelf vergoedingen/zorg te selecteren. Zo kun je zien welke zorgverzekeringen + aanvullende pakket(ten) tegen welke premie jouw benodigde zorg vergoeden.

Budget, Natura of Restitutie
Laten we beginnen met de meest gemaakte denkfout. Een restitutie polis wil niet zeggen dat je altijd alle zorg 100% vergoedt krijgt. Op het moment dat een zorgverzekeraar geen contract heeft met een zorgverlener vergoeden ze 100% van het markt conform tarief. Rekent een zorgverlener hogere kosten dan kun je alsnog zelf aan de zorgkosten meebetalen. Enkel de zuivere restitutie polissen (van oa. ONVZ, PNOZorg en Delta Lloyd) vergoeden echt 100% van de kosten (mits er geen exorbitante tarieven worden gehanteerd). Naast de restitutie polissen kun je ook kiezen voor een budget of natura polis. Een natura polis vergoedt 100% van de zorgkosten als de zorgverzekeraar met de zorgverlener een contract heeft afgesloten. De moeilijkheid zit hem in het feit dat je vaak vooraf niet weet welke zorg je nodig gaat hebben. Kijk daarom naar verschillende zorgverleners in de buurt bij de diverse zorgzoekers van iedere zorgverzekeraar. Ook voordat je een behandeling ondergaat is het verstandig om zowel bij de zorgverzekeraar als de zorgverlener na te vragen of zij een contract met elkaar hebben. De budget polis is een uitgeklede natura polis, waarbij je medicijnen vaak online moet bestellen, minder contracten met zorgverleners zijn en soms een hogere bijbetaling voor niet gecontracteerde zorg. Echter consumenten hebben vaak toch recht op de gehele vergoeding vanwege het hinderpaalcriterium.

Vrijwillig eigen risico
Met het steeds hoger wordende verplicht eigen risico, wordt de keuze voor een vrijwillig eigen risico steeds lastiger. Een snelle rekensom leert dat bij de meeste zorgverzekeraars €500,- vrijwillig eigen risico de meeste korting op de zorgpremie geeft. Dit zorgt echter wel voor een potentiële kostenpost van totaal €885,- wat niet niks is. De keuze voor vrijwillig eigen risico hangt vooral af van je financiële situatie en is vooral interessant voor jonge gezonde mensen.

Vergelijken en nog eens vergelijken
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, vergelijken en nogmaals vergelijken. Maar lees ook goed de productvoorwaarden door bij de zorgverzekeraar zelf. Als een van de weinige vergelijkingssites vergelijkt Zorgwatch de producten die zorgverzekeraars aanbieden en biedt het zelf niets aan. Dit houdt het voor jullie overzichtelijk en duidelijk. Zorgwatch is een echte vergelijkingssite en geen tussenpersoon.17-12-2015 | 14:30

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *