Een website van consumenten voor consumenten, dat is de gedachte achter Zorgwatch. IT-ers Erik Snijders (35) en Steven Vanderhoydonks (33) zetten de eerste volledig onafhankelijke zorgverzekeringenvergelijkingssite van Nederland op.
Drie jaar geleden besluiten Erik en Steven het avontuur met elkaar aan te gaan en aan de bouw van Zorgwatch te beginnen. Beide Brabanders hebben veel respect voor mensen die in de zorg werken, maar ze zien problemen met het zorgstelsel. Zij zijn vooral kritisch over de marktwerking in de zorg. Steven: “Het winstbejag zorgt ervoor dat kwantiteit boven kwaliteit gaat. Logisch eigenlijk. Marktwerking zorgt voor kostenbesparing. Dat gaat echter ten koste van de kwaliteit. Daarnaast wordt er te veel geld gestoken in promotie, marketing en de vele managers”.
Ook over andere vergelijkingssites is Steven kritisch. “Een vergelijkingssite moet vergelijken en dus niet zelf met eigen afhandeling, prijsafspraken en promotie komen. Dat komt de onafhankelijkheid niet ten goede.”
Erik beaamt. “We zijn Zorgwatch begonnen om principiële redenen. Tijdens het zoeken naar onze eigen zorgverzekering kwamen we tot de conclusie dat “onafhankelijke” vergelijkingssites, zoals Independer, Zorgkiezer, en de Consumentenbond, bijna identieke vergelijkingen hadden en niet compleet waren”.
“Alleen verzekeraars die commissies betalen worden vergeleken,” meent Steven.
Erik zet grote vraagtekens bij het welbekende top-3 fenomeen op vergelijkingssites. Die zijn nergens voor nodig en waarop ze gebaseerd zijn is hem een raadsel. “Het doet me denken aan de hypotheekadviseurs van vroeger. Die kwamen met hypotheken waarbij je je afvroeg of het het beste was voor mij, of voor de hypotheekadviseur.”
Dat moest anders kunnen. Steven: “Het grote verschil met andere vergelijkingssites is dat wij doen, en enkel doen, wat een vergelijkingssite moet doen: vergelijken”.
Voor overstappers hebben Erik en Steven de volgende tips: zorgconsumenten moeten vooral kijken naar wat ze nodig denken te hebben het komende jaar. Uiteraard is niemand helderziend maar je zult toch zo goed mogelijk in moeten schatten wat de zorgbehoefte voor het komende jaar zal zijn. Erik: “Als je weet dat je de afgelopen jaren veel fysiotherapie nodig hebt gehad omdat je een bepaalde sport beoefend dan is de kans vrij groot dat je het komende jaar ook weer fysio nodig hebt”.
“Het is altijd verstandig om ieder jaar weer te kijken of je ergens anders goedkoper uit bent dan het jaar ervoor,” voegt Steven toe. “Ieder jaar veranderen zorgverzekeraars hun pakketten en prijzen. De voordeligste zorgverzekeraar van afgelopen jaar hoeft niet de voordeligste van komend jaar te zijn”.
22-12-2015 | 16:55