VGZ beperkt keuzevrijheid patiënten

Patiënten met een zorgverzekering van het VGZ concern (oa. unive, bewuzt, besured, UMC en IZZ) kunnen dit jaar niet meer terecht bij het Medisch Spectrum Twente. Het ziekenhuis heeft het omzetplafond van VGZ bereikt en krijgt niets meer vergoed voor behandelingen. Onderhandelingen hebben tot niets geleid en VGZ heeft nu extra zorg ingekocht bij omliggende ziekenhuizen. Probleem opgelost zou je zeggen? Nou nee, VGZ beperkt zo de keuzevrijheid van verzekerden…

In artikel 13 van de zorgverzekeringswet ligt de keuzevrijheid voor verzekerden verankerd (het zgn. hinderpaalcriterium). Echter dit artikel zorgt ervoor dat verzekerden niet beperkt worden in hun keuzevrijheid vanwege potentiële hoge kosten (als gevolg van het feit dat de zorgverzekeraar geen overeenkomst met de zorgaanbieder heeft afgesloten). Echter dit artikel beschermt verzekerden niet in het geval dat een zorgaanbieder geen vergoeding meer ontvangt van de zorgverzekeraar. Ondanks dat de politiek altijd claimt dat het huidig zorgstelsel de keuzevrijheid van verzekerden waarborgt, hebben we nu wederom het bewijs dat dit pertinent onjuist is. Ben je verzekerd bij VGZ? Dan kan je niet meer terecht bij het Medisch Spectrum Twente. VGZ beperkt hiermee de keuzevrijheid van haar verzekerden.

Zorgwatch heeft vorig jaar al eens aan de bel getrokken over dit jaarlijks terugkerend probleem. Het probleem dat inherent is aan het huidig systeem. Zorgverzekeraars stellen in contractonderhandelingen niet alleen vast wat een behandeling mag kosten per stuk, maar ook in het totaal voor een heel jaar (alsof een zorgverzekeraar weet hoeveel patiënten een bepaalde behandeling nodig gaan hebben). Dit is onethisch en onjuist. De uitgangspositie moet zijn dat alle patiënten te allen tijde gebruik kunnen maken van de zorg die ze nodig hebben, bij de zorgaanbieder die ze wensen. Nu is de uitgangspositie geld ipv. Zorg. Wanneer realiseert men in den Haag dat dit zo niet langer kan?

21-10-2016 | 14:52

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *