Update: Zorgaanbieders en contracten

Deze week heeft Zorgwatch.nl een nieuwe optie toegevoegd aan de vergelijkingsmodule. Er kan vanaf nu gefilterd worden of een zorgverzekeraar wel of geen contract heeft met een zorgaanbieder. We hebben hierin op dit moment alleen academische, algemene, categorale en kinderziekenhuizen toegevoegd, zodat we een klein beetje duidelijkheid kunnen leveren. Echter met het huidig zorgstelsel wordt het jullie en ons niet bepaald makkelijk gemaakt.

Contractonderhandelingen
De contractonderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders voor het nieuwe zorgseizoen beginnen pas tegen het einde van het jaar. Dus, op het moment dat iedereen een keuze moet maken voor een eventuele nieuwe zorgverzekering! Dit betekent ook voor ons dat de contracten die wij laten zien van het lopende jaar zijn. We kunnen natuurlijk niet oneerlijk vergelijken en bij een deel van de zorgverzekeraars de contracten van volgend jaar en bij een deel van het huidig jaar. Ook voor ons is het net zo ondoorzichtig wanneer welke zorgverzekeraar met welke zorgaanbieder een contract heeft afgesloten. Wij zijn en blijven een onafhankelijke zorgverzekering vergelijkingssite waardoor we met geen enkele zorgverzekeraar afspraken hebben gemaakt of zullen maken.

Wel contract en toch nog niet alles vergoed
Ook al heeft een zorgverzekeraar een contract met een zorgaanbieder, dan nog kan het zo maar zijn dat voor bepaalde behandelingen nog steeds geen vergoeding is. Vooral het VGZ concern heeft hierover met diverse zorgaanbieders zo’n type afspraken. Het is daarom altijd verstandig om dit te controleren bij de zorgverzekeraar.

Geen contract, wel restitutie polis en nog steeds niet alles vergoed
Op het moment dat je denkt met een restitutie polis veilig te zitten met betrekking tot volledige vergoedingen kan je ook hier bedrogen uit komen. Op het moment dat een zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgaanbieder keert een normale restitutie polis enkel het marktconform tarief uit. Is de rekening van de zorgaanbieder hoger, dan kun je het verschil zelf bijbetalen. Enkel een zuivere restitutie polis keert altijd 100% uit bij een behandeling die onder de basisverzekering valt.

Het huidig zorgstelsel verwacht van consumenten dat je in de toekomst kan kijken. Op het moment dat je kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar moet je weten of deze zorgverzekeraar een contract zal afsluiten met een zorgaanbieder EN je moet weten wat voor een behandeling je nodig zult gaan hebben om zeker te weten dat je dit 100% vergoedt krijgt. Nu willen wij nog wel wijzen op het hinderpaalcriterium, waarbij een zorgverzekeraar je niet mag beperken in je keuze vrijheid. Al met al zijn er weer een heel aantal redenen waarom het huidige zorgstelsel op de schop moet en waarom Zorgwatch.nl het Nationaal Zorgfonds steunt.


13-10-2016 | 18:32

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *