“Premie zorgverzekering per vergelijkingssite anders”

Het naast elkaar zetten van vergelijkingssites voor zorgverzekeringen levert verschillen op en kan voor de consument geld opleveren. Dit meldt Metro vandaag. Als je dit leest en er verder over nadenkt, is het eigenlijk heel raar. Hoe kan het dat vergelijkingssites die zorgverzekeringen vergelijken met verschillende zorgpremies komen?

“Vergelijkingssites kunnen afspraken met verzekeraars maken en zo de consument kortingen bieden”, zegt Roderik Hageman van Betch.nl. “Die afspraken zijn per vergelijkingssite anders en dat veroorzaakt deze flinke verschillen in zorgpremies tussen de sites.”
Hier lopen we eigenlijk meteen tegen het belangrijkste punt aan, maar we gaan eerst een stap terug.

Wat is de definitie van een vergelijkingssite?


Naar onze mening is de definitie van een vergelijkingssite voor zorgverzekeringen, het vergelijken van zorgpremies van verschillende zorgverzekeraars. We laten even achterwege hoe uitgebreid dit zou moeten zijn. Dit klinkt heel logisch, maar is het schijnbaar niet. We komen terug op de opmerking van Roderik Hageman dat vergelijkingssites afspraken maken met verzekeraars om kortingen te bieden. Dit is eigenlijk heel raar, want deze afspraken maken hoort helemaal niet bij de definitie van een vergelijkingssite. Daarbij komt nog dat je bij deze zelfde vergelijkingssites de zorgverzekering in sommige gevallen direct kunt afsluiten. Nog een dienstverlening die niet hoort bij de definitie van een vergelijkingssite. Wat zijn ze dan wel?

Wolf in schaapskleren


Op het moment dat we de afspraken met zorgverzekeraars en het direct afsluiten van zorgverzekering koppelen aan de term bemiddelaar / tussenpersoon / zorgverzekeringsadviseur dan is de logica meteen weer terug. Hiermee komen we aan op de kern van het probleem. De meeste vergelijkingssites zijn helemaal geen echte vergelijkingssite maar bemiddelaars. Waarmee de kop van het nieuwsbericht in Metro eigenlijk zou moeten luiden: Premie zorgverzekering per bemiddelaar anders. Dit is voor iedereen begrijpbaar, logisch en roept niet op tot vragen.
26-11-2014 | 16:26

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *