Tandartsverzekeringen: Om kiespijn van te krijgen!

Aanvullende tandartsverzekeringen zijn niet goedkoop. De meeste tandartsverzekeringen zijn ten opzichte van vorig jaar in prijs gelijk gebleven en soms zelfs gestegen. Dit is op zich al opvallend, aangezien de tandartstarieven per 1 juli met gemiddeld 5% omlaag gaan. Heb je wel een tandarts verzekering nodig? En welke tandartsverzekering moet je dan pakken? De meeste mensen krijgen al kiespijn bij de gedachte aan het uitzoekwerk.

Zorgverzekeraars Energiek en Salland Zorgdirect hebben de goedkoopste tandartsverzekering. Voor €8,24 per maand ben je gedekt voor 80% van de kosten tot een maximum van €250,-. Dit betekent dat een basis tandartsverzekering al gauw €100,- per jaar kost. Wat kan je voor €100,- bij de tandarts laten doen?

Twee keer periodieke controle inclusief reinigen gebit (ca. €90,-)
Periodieke controle inclusief reinigen + 3x röntgenfoto’s (ca. €90,-)
Periodieke controle inclusief reinigen + gaatje boren met verdoving (ca. €100,-, afhankelijk van soort gaatje/vulling)

Voor deze voorbeeldbehandelingen betaal je ongeveer net zoveel als voor een basis aanvullende tandartsverzekering, waarbij je in deze gevallen nog ca. €20 zelf zou moeten betalen (boven op je premie). Een ander verhaal wordt het natuurlijk als je gaat kijken naar minder regulieren behandelingen zoals wortelkanaalbehandelingen, implantaten en kronen. In veel gevallen zal een basis tandartsverzekering niet toereikend zijn om deze kosten te dekken. Als je kijkt naar uitgebreidere tandartsverzekeringen, dekkingen tot €500,- of €750,- dan loopt de premie snel op tot tussen de €15,- en €30,- per maand. Dit komt neer op €180,- tot €360,- per jaar. Hier zit ook de moeilijke keuze. Als je een minder gezond gebit hebt of je wilt je verzekeren tegen onvoorziene kosten in de toekomst, dan betaal je al gauw een paar honderd euro per jaar. Op het moment dat je geen extra kosten hebt ben je aan het eind van een jaar de “teveel” betaalde premie kwijt.

Een mogelijkheid is om aan het eind van het jaar een periodieke controle te doen. Als je een bepaalde behandeling nodig hebt, kun je bij een nieuwe verzekering hier rekening mee houden. Om dit tegen te gaan hebben verzekeraars bij hun top pakketten (vaak dekkingen vanaf €1000,-) een medische selectie, waarbij je van de tandarts een verklaring nodig hebt dat je gebit in orde is. Een medische selectie bij een top tandartsverzekering is naar onze mening eigenlijk een tegenstrijdigheid. Immers, de reden dat je een top tandartsverzekering afsluit is meestal niet omdat je een geweldig gezond gebit hebt. Zijn er nog andere opties dan verzekeren of zelf betalen?

Ixorg


Ixorg is niet echt een tandartsverzekering, maar een wereldwijde tandongevallenverzekering met een spaarcomponent voor je tandartskosten. De kosten van de ongevallenverzekering (icm. kosten voor dienstverlening) zijn €4,85 per maand (€58,20 per jaar). Het overige deel is een spaarcomponent voor je tandartskosten, waarvan je de hoogte zelf mag bepalen. In de media heeft Ixorg vanuit andere partijen in de wereld van zorgverzekeringen (niet altijd geheel belangeloos volgens ons) er behoorlijk van langs gekregen. Dat de vergoeding eigenlijk een sigaar uit eigen doos is met een veels te dure tandongevallenverzekering. Als je op korte termijn kijkt, vanuit het perspectief van een traditionele tandartsverzekering, klopt dit ook. Echter, voor bepaalde mensen kan dit toch interessant zijn. Het nadeel van traditionele tandartsverzekeringen is dat je in de meeste jaren over verzekerd bent ( je “verliest” geld) en in het jaar dat je dure behandelingen hebt, is je dekking niet toereikend en kan je alsnog bijbetalen. In het geval van Ixorg “spaar” je zelf voor de tandartskosten en neem je het overgebleven geld mee naar volgend jaar. Op termijn, zeker in vergelijking met de uitgebreidere tandartsverzekeringen, kan dit geld opleveren. Voor wie kan Ixorg interessant zijn? Naar onze mening mensen met een redelijk goed gebit die op lange termijn toch een redelijke dekking willen creëren en een tandongevallenverzekering willen hebben. Wel vinden ook wij de kosten van de ongevallenverzekering + dienstverlening van €58,20 per jaar behoorlijk fors, waardoor voor veel mensen Ixorg geen goed alternatief is.

Wat nu te doen?


Op korte en lange termijn is het zelf sparen en betalen voor de tandartskosten vaak het goedkoopst, vooral als je een redelijk gezond gebit hebt. Is zelf sparen niet geschikt voor jou, omdat bijvoorbeeld het geld gebruikt gaat worden voor de kapotte wasmachine (hallo Murphy) en je wilt graag een tandongevallen verzekering, dan zou Ixorg een oplossing kunnen zijn. Heb je een niet zo gezond gebit, weet je exact welke kosten eraan gaan komen of je bent geen spaarder dan kun je goed terecht bij legio tandartsverzekeringen die worden aangeboden. Naast de verschillende dekkingen kijk ook goed na wat een tandartsverzekering wel en niet vergoed. Niet iedere tandartsverzekering dekt alle behandelingen.
02-12-2014 | 15:27

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *